‘An attachment-based model of parental alienation’ van dr. Craig Childress

Complexe scheiding is een uitingsvorm van de reactivatie van het complexe trauma van een ouder.

Het hechtingsmechanisme is een miljoenen jaren oud mechanisme dat ervoor zorgt dat een jong kind zich hecht aan de ouder(s) omdat dat de kans op overleven van het kind door die hechting het hoogst maakt.

Dit hechtingsmechanisme kan door psychopathologie van een ouder die zelf met complex trauma is belast worden verstoord. De ouder heeft als reactie op zijn/haar onveilige hechting als coping persoonlijkheidsproblematiek ontwikkeld. Bij mannen uit zich dat eerder in narcistisch ‘grandioos’ gedrag, in vrouwen eerder in borderlineachtige verlatingsangst.

Bij scheiding waarbij een ouder met deze psychopathologie is betrokken worden bij de man eerder gevoelens van inferioriteit (minderwaardigheid) en gedrag om dat gevoel te compenseren getriggerd, bij de vrouw neemt gedrag om de verlatingsangst te bezweren de overhand. Het kind/de kinderen die in deze gezinnen opgroeien krijgen daardoor een behoorlijke klap van de molen mee, net zoals hun ouder die in zijn/haar jeugd heeft meegekregen en zo dus transgenerationeel doorgeeft.

Complexe scheidingen zijn dus NIET scheidingen waarbij ouders maar blijven vechten, maar situaties waarbij het complex, vroegkinderlijk trauma van een ouder wordt getriggerd.

Het frame van waaruit nu door de jeugdbescherming en dus door de rechterlijke macht naar complexe scheidingen wordt gekeken klopt dus niet. Daarom lijken deze situaties ook onoplosbaar en worden ‘oplossingen’ gezocht in draconische maatregelen als omgangsbeperking en beëindiging ouderlijk gezag, waarbij de ouder met vroegkinderlijk opgelopen psychotrauma als ‘opvoeder’ bijna altijd aan het langste eind trekt.

Laat deze fascinerende podcast ‘An attachment-based model of parental alienation’ van dr. Craig Childress eens tot je door dringen. Het is de 1.45 uur meer dan waard!

Wat mij betreft spot on!

N.B.: sla de Q&A sessie niet over. Eén van de vragen, en dus antwoord, zoomt in op jouw rol als hulpverlener in een dergelijke situatie, m.n. het gevaar van identificatie van jou, hulpverlener, met de verstotende ouder, die zich juist profileert als de beschermende ouder.

 

Gerelateerde Artikelen

Wetenschappelijk rapport werkelijkheidsvinding

Werkelijkheidsvinding voor rechters bij  jeugdbeschermingszaken Recente wetenschappelijke inzichten voor rechters, beleidsmakers en de jeugdbescherming   Rapport Mei 2021 Wetenschappelijke feitenverzameling jegens zorg voor jeugd AdoptieZaken & Familierecht …

The Bystander role

The Bystander Role The “bystander” role in the trauma reenactment narrative is critical. The choice before the mental health professionals, attorneys, and the court in…